23 травня 2018

ЗАСІДАННЯ РАЙОННОЇ ТВОРЧОЇ ГРУПИ ВЧИТЕЛІВ КРАЄЗНАВЦІВ

 В рамках роботи районної творчої групи педагогів краєзнавців, що діє в районі з 2009 року,  23 травня 2018 року було проведено чергове засідання. Розпочалося засідання в Мануйлівському НВК, де учасники змогли відвідати шкільний музей та познайомитися з новими дослідженнями вчителя історії цієї школи і керівника творчої групи Постолюка Петра Івановича. А оскільки "краєзнавством в кабінетах не займаються", то члени творчої групи продовжили свою роботу,  здійснивши пізнавальну подорож до витоків р. Мала Вись. Маршрут заздалегідь розробив вчитель Мануйлівського НВК Постолюк П.І., який неодноразово зі своїми учнями відвідував ці мальовничі місця. 
На шляху маршруту вчителі змогли відвідати залишки панського маєтку та діючу нині церкву Івана Богослова.
Церква св. Івана Богослова розташовується на околиці с. Лутківка. Є дані, що вона була побудована в кінці 18 століття і за час свого існування кілька разів перебудовувалась і змінювала місце розташування. Сучасне цегляне приміщення було збудоване близько 1905 року за класичними канонами православного культового будівництва. Фундамент - у формі хреста, зорієнтований на схід, при вході дзвіниця, в центрі купол з неповторними фресками початку 20 століття. 
Храм в с. Лутківка, на жаль, занедбаний ( бо в 20- му столітті церква пережила драматичні сторінки, розграбовувалась, з неї зняли дзвони, а в 60-80- ті роки її перетворили на колгоспний склад.) До речі, свого часу, побувавши в церкві, злинчанин Микола Голованов написав пісню"Покаяние"(Прослухати ТУТ)
Нині церква в с. Лутківка використовується релігійною громадою як діючий храм, вважається пам’яткою архітектури місцевого значення і становить науковий інтерес як типовий зразок культової християнської архітектури початку 20 століття. (детальнішу інформацію про церкву св. Івана Богослова можна прочитати ТУТ
На думку всіх учасників засідання творчої групи, подорож вдалася, плани реалізувалися, а колеги залишилися в захваті від захоплюючої, змістовної розповіді Петра Івановича, пізнали для себе багато корисної інформації, і головне "торкнулися" до невеличкого джерела нашої духовності.
































































































































 



































































































Немає коментарів:

Дописати коментар